Yes, We made it !

Naar aanleiding van Tet brachten we 50 pakketten (voor een totale waarde van ongeveer 1200 €) naar 50 behoeftige gezinnen in de bergachtige gemeente Xuan Luong in Bac Giang, Vietnam.

De voldoening zien bij de kinderen en hun families wanneer zij de hulppakketten ontvingen, de glimlach op hun gezicht en bovenal de waardering tegenover al die “vreemdelingen” die willen helpen hen een gelukkig nieuwjaar te bezorgen was echt hartverwarmend.

Ze vertelden ons dat bij ieder geschenk, ongeacht groot of klein, de intentie van de gever het allerbelangrijkste is. En inderdaad, we hebben hen dingen gegeven die ze dagdagelijks nodig hebben. Maar daarenboven hadden we ook aandacht voor die kleine dingen die helpen om iets bijzonder te maken van het belangrijkste feest van het jaar. Kleine nuttige geschenken zoals een nieuwe trui, een warme muts of sjaal. Kleine attenties die veel betekenen.

Hieronder enkele commentaren die we uit onze gesprekken haalden:

“ Ik kreeg de dingen die het meest nodig heb, rijst, vissaus, bakolie, … Vandaag hebben we een groot geschenk gekregen van jullie groep”

“ Wij kinderen houden van snoep en de kleine rode omslagen met “lucky money”

“ Ik hou van noedels, maar de heel pikante kan ik niet eten”

“ Ik wou een roze sjaal voor het nieuwe jaar”

” Een geschenk, groot of klein, het is de intentie om te geven die telt”

We weten dat ons doel bereikt is. Ze kregen de meest belangrijke dingen voor Tet, een goede start voor het nieuwe jaar en het geloof dat het een goed jaar wordt.

We willen nog even van deze gelegenheid gebruik maken om wat meer uitleg te geven over ons traditioneel TET- nieuw jaar aan al onze vrienden voor wie het misschien niet zo bekend is.

Vietnamees nieuwjaar “Tet”. De datum wordt bepaald door de maankalender en valt normaal ergens tussen eind januari of begin februari volgens de westerse kalender. Dit jaar viel Tet op 1 februari 2022.

Zoals rond Kerstmis en Nieuwjaar in westerse landen wordt voor Tet ook het huis versierd. We kopen allerlei lekkers en cadeautjes voor de familie, nieuwe kleren voor de kinderen en niet te vergeten, wat geld voor de kinderen, ouders, grootouders dat we geven in kleine rode pochetjes en dat we “lucky money” noemen. Dit moet dan een voortekenzijn van een voorspoedig jaar.

Maar Tet is ook een moment om samen te zijn. Een tijd om leuke dingen met elkaar te delen. Het is het algemeen geloof dat een goede start van het jaar de voorbode is van een heel goed jaar. Voor Vietnamezen is het het belangrijkste en grootste feest van het jaar.

Sfeerbeelden